Familia „Istoria pe răzătoare

" Poate că povestea este partea cea mai frumoasă a vieţii omeneşti... cu poveşti ne leagănă lumea, cu poveşti ne adoarme... Ne trezim şi murim cu ele."

Mihai Eminescu

| Mă numesc Iavorenciuc Emanuel și sunt masterand în an terminal la Facultatea de Istorie și Filosofie de la Universitatea „Babeș-Bolyai” din Cluj-Napoca. Mă aflu printre membrii Societătii de Știinte Istorice din România (S.S.I.R.) și, de curând, activez în cadrul Societătii Scriitorilor Bucovineni (S.S.B.). Sunt colaborator atât al revistei Historia cât și al altor publicații din mediul online din România. Principalul meu domeniu de interes este reprezentat de istoria mentalităților și, prin urmare, am debutat cu titlul Ordinul Templierilor. Între istorie și legende (Editura Hyperliteratura, 2019), urmând ca în viitorul apropiat să public a doua ediție a cărții.| Ne-am căptușit generația cu false modele și riscăm să o falimentăm. Deviza paginii este: A iubi trecutul istoric înseamnă a învăța din greșelile acestuia, dar cum majoritatea persistă în greșeală, puțini știu să iubească. În acest motto, se pot recunoaște influențe din gândirea lui George Santayana, filosofia lui Emil Cioran și dictonul latin al lui M. T. Cicero. Pornind de la aceasta, proiectul nostru este un îndemn pe care vi-l adresăm: îndemnul la neuitare. Îndemnându-ne unii pe alții la neuitare, poate vom avea șansa de a nu persevera în greșelile trecutului.

| Imboldul mi-a fost dat de coordonatorul lucrării mele de licență prin memorabila sa expresie ,,Istoria este pe răzătoare”. Astfel, a luat ființă un proiect care ne aparține și care vă este dedicat. Vi-l dedicăm vouă, celor care urmăriți postările paginii, apreciați, distribuiți și împărtășiți și celorlalți existența ei. Proiectul nostru are la bază principiul „sharing is caring”, dorindu-ne să împărtășim, în mod constant, experiențele din domeniile noastre de interes într-un mod autentic." Pentru a ne putea bucura de prezent, trebuie mai intai sa disecam trecutul.
Pentru a ne cunoaste azi, trebuie sa stim cine am fost ieri."| Proiectul nostru, Istoria pe răzătoare, acoperă deja o perioadă de aproximativ trei ani de zile și a adunat în tot acest timp, o comunitate de circa 146.000 de membri, în cadrul celor două rețele de socializare (Instagram și Facebook). Rădăcinile acestui proiect derivă din conceptul de istorie lichidă, promovat de Umberto Eco și Zygmunt Bauman. Conceptul de istorie lichidă se referă la istoria pe care o poți digera cu ușurință și căreia îi poți pătrunde, într-un mod facil, noblețea. Această manieră de prezentare a istoriei se poate regăsi și la reprezentanții Școlii Annales din Franța și, nu în ultimul rând, la promotorul istoriei culturale, Karl Lamprecht. Conceptul de față se înscrie în demersul popularizării științifice.

| Consider că istoria are nevoie de povești. Cred cu tărie că omenirea trebuie să se reinventeze în fiecare zi și să citească povești. Când eram mici, am fost obișnuiți cu basmele și poveștile, acestea fiind spuse cu scopul de a ne adormi, de a ne închide ochii și de a ne face să-i deschidem într-o altă lume, o lume fantastică. Acum, putem schimba funcția poveștilor. Poveștile ne pot deschide mai mult ochii, acei ochi ai minții. Poveștile ne pot trezi conștiința, ne pot înnobila realitatea și adăposti sufletele. Istoria chiar se află pe o răzătoare la ora actuală, ceea ce urmărim noi este, însă, să creăm calea spre o istorie ale cărei fâșii să fie cât mai transparente, cât mai aproape de cei care își doresc să o înțeleagă. Prin acest proces, ne propunem să livrăm fâșii de istorie într-o formă autentică și inteligibilă în același timp.| Avem nevoie de povestitori și de ,,ilustratori”. Avem nevoie de povești pentru neinițiați și pentru cei care doresc să guste mâncărurile care se prepară în gastronomia istoriei. Istoria este sub asediu tocmai din vina celor care nu știu să o povestească, nu știu să o calibreze și pentru omul de rând. Continuând astfel, riscăm să îl pierdem iremediabil. Ni se pune pe creștet cununa de lauri, mâncăm fructele dulci ale mândriei, dar cine este capabil să privească din nou și spre situația în care se află cetățeanul turmentat al istoriei? Împreună putem dezlega pânza contextelor istorice, putem salva o sumedenie de evenimente scufundate în umbră, putem oferi din nou culoare acelor părți din istorie asupra cărora s-a așternut praful.

| Răzătoarea, ca instrument, a fost folosită încă din secolul al XVIII-lea pentru a rade doar brânză. În timp, noi i-am oferit alte întrebuințări. De această dată, am trecut produsul istoric printr-o răzătoare fictivă pentru a rămâne în urma acestui proces doar ce ar fi de folos pentru noi: valorile, învățămintele istoriei, relația dintre cauzalitate și efect etc. Odată ce acest proiect, destinat ințial istoriei, a prins contur, în zborul său a cuprins și alte domenii precum: literatura română, literatura universală, arta, pictura sau poezia. Am creat, de pildă, și o pagină specială destinată poeziei intitulată Minutul de poezie| Astfel, conținutul nostru s-a îmbogățit cu alte articole care au cuprins, rând pe rând, teme din literatură, din istoria românească sau universală, creând un soi de „bucătărie a umanității” în care înglobăm arta în totalitatea ei. Prima modalitate de a transmite informațiile istorice a fost binecunoscutul „istoric al zilei”, prin care aducem, în atenția voastră, câteva dintre evenimentele importante ale zilei respective în istorie.

| Subiectele paginii au început să se ramifice, deschizând albume cu subiecte noi. De pildă, s-a deschis albumul intitulat „Istorie la feminin” care onorează prezențele feminine, figuri emblematice ce și-au scris numele în istorie. Și, nu în ultimul rând, am conceput un album al „istorisirilor mari din sticluțele mici”, dedicate ingredientelor din bucătăria fascinantă a istoriei. Un ultim album, apărut în spiritul celebrului dicton latin „Ars longa, vita brevis”, dorește să accentueze rolul determinant al artei în istoria umanității. Pe această cale, dorim să arătăm utilitatea acestei inițiative și felul în care se înscrie aceasta în dorința noastră de a recupera și redescoperi trecutul. Pe acest parcurs, ne ghidează setea neobosită de a împărtăși și, de aceea, am creat o rubrică specială destinată recenziilor de cărți din diferite domenii de interes.


Galeria de onoare

Sponsori


Ivanka Medinsky
Claudia Grădinariu
Crucea de Lemn
Octavian Job
Andreea Tonea
Ioana Ștefan
Diana Zahariea
Susținător anonim

Sustinatori


Cristian China-Birta
Adrian Ștefănescu
Florin Lorent
Paula Szilagyi
Mona Maița
Raluca Poenari
Sergiu-Neculai Platon
Nicoleta Prodea
Ilinca Tudor
Andreea Paiu
Roxana Popa
Miruna Timar-David
Georgeta Licsandru
Mira Bălan
Marian Dumitru Costas
Monica Manescu
Alexandra Stan
Cătălina Băncilă
Laura Moț
Mirela Munteanu
Daniela Roxana Pomian
Anamaria Oanea
Elena Caravan
Denisa-Andreea Giura
Mădălina Oana
Ana-Maria Fotache
Diana Donca
Andrei Moroșan
Laura Georgiana Boan
A.B.
Elena Vlad
Marius V. Cristea
Alexandru Tiberiu Dekany
Carmen Tulcan

Contact

Scrie-ne la  info@istoriaperazatoare.ro


© All rights reserved   Istoria Pe Razatoare